keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Päivärytmi meidän


Nyt kun pikkuinen syö säännöllisin väliajoin, kulkee päivärytminne suurimmaksi osaksi tietyn kaavan mukaisesti. On kulkenut ainakin nyt muutaman viimeviikon ajan.
Olen onnistunut ajoittamaan pienokaisen ruokailun päivittäin suunnilleen samoihin kellonaikoihin. Sen avulla myös sekä päiväunet, että yöunet nukutaan tiettyyn aikaan. On huomattavasti helpottanut arjen pyörittämistä, kun on selkeä päivärytmi ja sen avulla osaa suunnitella menoja ja ennakoida esimerkiksi, että milloin pikkuista alkaa väsyttää ja milloin nälkä yllättää. 

Olen myös lopettanut imettämisen. En tiedä, olenko sitä täällä aikaisemmin maininnut, mutta maidon tulo loppui joulun jälkeen ja siitä lähtien ollaan menty pelkällä korvike linjalla. 

Kyllä, se oli itselleni paha paikka. En osannut kuvitella, miten pahalta ja haikealta imettämisen lopttaminen tuntuu. Ennen joulua se ihan kuin itsestään, kiinteän ruuan määrän lisääntyessä, alkoi vähentyä. Joulun alla imetin pekkästään öisin ja nyt en enää sitäkään. Maitoa ei enään vain yksinkertaisesti ollut riittämään edes yösyöttöihin. Mutta olen nyt kuitenkin oppinut pikkuhiljaa hyväksymään sen, että imettämisen aika on ohi. Pikkuinen kasvaa ja asiat muuttuvat. Tottakai se tuntuu haikealta ja hieman surulliselta. Edelleenkin. Mutta tärkeintä on se, että pikkuinen voi hyvin ja saa syödäkseen. Kaiken maailman erilaiset soseet, puurot ja tuttipullosta saatava maito maistuvat erittäin hyvin. Ihanaa, että sain edes näinkin pitkää imettää. Sitä kun ei korvaa mikään.

Päivärytmimme on suunnilleen tämän mukainen.

07.00 Isi nousee ja lähtee töihin
 08.00 Heräilen yksikseni lukemaan lehteä aamukahvian kera. Äidin omaa rauhallista aamun viettoa.

08.30-10.00 Pikkuinen heräilee, jonka jälkeen lämmitän hieman maitoa, vaihdan vaipan ja leikitään yhdessä aamuleikkejä aamupuuron keittyssä. Sitten pikkuiselle aamupalaa, jonka jälkeen lattialla möyrimistä, selaillaan kirjoja tai leikitään leluilla
11.00-12.30 Yleensä tuohon aikaan lähdemme kävelyllä ulos. Sinä aikana pikkuinen nukkuu ensimmäisen päikkärit. Tiistaisin tähän aikaan olemme muskarissa ja torstaisin uudessa perhekerhossa.

13-14.00 Päivällisaika. Yleensä tähän aikaan syödään jonkinlainen liha-ateria. Kuten nautaa, kalaa, possua tai kanaa. Esimerkiksi tänään maisteltiin ensimmäistä kertaa jauhelihaa.

15.00-16.00 Pikkuinen nukkuu toiset, lyhyehköt päikkärit
16.00-17.00 Pikkuisen heräilee päikkäreiltä isin tullessa töistä kotiin. Sen jälkeen syödään yhdessä koko perhe. Pikkuiselle jonkinlainen kasvisruoka, kuten esimerkiksi porkkanaa, perunaa tai maissia. Uutena makuna meillä ollut bataatti-kesäkurpitsa. 
17.00-19.00 Leikiskellään olohuoneessa, vietetään yhdessä aikaa koko perheen voimin. Hölistään, pölistään, rentoudutaan ja naureskellaan. 
19.00 Tähän aikaan pikkuinen nukkuu vielä yhdet lyhyeet päikkärit. Meillä nukutaan siis noin kolmet päikkärit päivässä. 
20-22.00 Iltapuuhastelua leikkien ja lattialla möyrien. Syödään myös iltapuuro, käydään mahdollisesti kylvyssä sekä vaihdetaan yöpuku päälle ja pestään hampaat.
22.00-00.00 Tämän välisenä aikana pikkuinen vaipuu yöunille. Kyllä, meidän pienokainen ei mene nukkumaan ennen kymmentä, vaikka kuinka yrittäisi. Sellainen yökukkuja kun on. Mutta jos edes kymmeneltä nukkumaan saisi, niin hyvä olisi.

1 kommentti: