maanantai 19. syyskuuta 2011

Melkein täydelliset sämpylät

Lauantai aamulla herätessä mielessä kävi ajatus, että tänään aijon leipoa lisää maailman herkullisimpia porkkanasämpylöitä. Kokeilin niiden valmistamista viime viikolla ja koska lopputulos oli hämmentävän herkullinen, päätin tehdä uuden pellisllisen. Päivällä käväisin kaupassa hakemassa lisää maitoa sekä vehnäjauhoja, jotta saisin sämpylät illalla leivottua.

Illalla olin jo aloittamassa leivontaoperaationi, kunnes huomasin hiivan puuttuvan. Aina se unohtuu! Viimeksi oli sama juttu..onneksi ihana poikauystäväni oli niin kultainen ja reipas, että kipaisi äkkiä kaupassa hakemassa hiivaa..Kun hiiva oli saatu ostettua, pääsin aloittamaan...

Porkkanasämpylään tarvitaan:

5dl maitoa
50g hiivaa
0,5dl öljyä
2tl suolaa
2rkl siirappia
2dl porkkanaraastetta
3dl neljän viljan hiutaleita
8dl venhäjauhoja




Aluksi raastetaan porkkanat (kaks/kolme porkkanaa)

Sen jälkeen lämmitetään maito ja sekoitetaan joukkoon hiiva..

Maitoon lisätään myös raaste, öljy, suola, siirappi, sekä neljän viljan hiutaleen


 Lopuksi vielä vehnäjauhot..


Ja kun taikina on kohonnut puolisen tuntia, voidaan se sellaisenaan kaataa pellille, tai taputella pieniä pyöreitä sämpylitä (viimeksi tehtiin muhkeat sämpylät ja tällä kertaa sitten kokeilun vuoksi koko taikina pellille) NIIN ja ennen uuniin laittoa kananmuna/maito voitelu. Pikkuinenkin kävi välillä kurkkimassa, että mitä se äiti oikein puuhailee..
Taikina on uunissa n.200 asteessa 15 minuuttia. TÄLLÄ KERTAA eivät oikein uunissa kohonneet, johtuen siitä, että olinin liian innoissani kuvaamassa koko leipomisprojektia, että luultavasti en lämmittänyt maitoa tarpeeksi, johonka hiiva sekoitetaa. SEN takia muhkeat sämpylät ovatkin "pannukakkuja" Muhahahahahah

Vaikka lopputulos olikin vähän erilainen, olivat ne silti maukkaita...nammnamm porkkanaa ja kaurahiutaleita...herkullisia ja terveellisiä. Ja ihan parhaita juuri uunista tullessaan maitolasillisen kera. Ja aamupalavoileipinä myös. Kannattaa kokeilla!

..Lopuksi kuitenkin vielä se inhottavin osuus....siivoaminen.....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti