torstai 17. toukokuuta 2012

Pienokaisen uusimmat kuulumiset

Huomasin tuossa muutama päivä sitten, että enpä ole vähään aikaan kirjoitellut sen tarkemmin Elmun kuulumisia tai uusista opituista taidoista ja leikeistä. Koska tosiasiahan on se, että niitä on tullut lisää taas parinkin viikon aikana hurjasti. Täyttäähän tuo pikku mies maanantaina jo yksi vuotta. 


Elmun lempi leikkejä ovat tällä hetkellä ehdottomasti kaiken maailman autoleikit sekä palikoiden ja muiden tavaroiden piilottelu. Autoja on meille kerääntynyt jo pieni korillinen lyhyen ajan sisällä. On niin isoja ralliautoja, kuin pieniä kuorma autoja. Ja niillää sitten leikitään niin keittiön pöydällä kuin parvekkeen lattialla. Aluksi tuo autoilla leikkiminen oli sellaista ovien repimistä ja autojen heittelyä huoneesta toiseen, mutta nyt Elmu osaa jo hienosti päristellä kuljettaessaan autoa pitkin lattiaa. PrummmPrummm. Niin ja yksi auto suosikeista on ehdottomasti tuo iso punainen mummilta ja vaarilta lahjaksi saatu potkuauto, jonka istuimen alla oleva luukku on yleensä täynnä kaiken maailman leluja ja palikoita. Sinne kun on kiva piilotella ja heitellä tavaroita. Tässäpä siis yksi esimerkki tuosta palikoiden ja muiden tavaroiden piilottelu leikistä. Esimerkiksi eilen tuolta luukusta taisi löytyä kaukosäädin ja toissa päivänä taisi sieltä pilkottaa isin tossut. Niin ja kerran on roskiksesta löytynyt sukka ja toisesta kylpykala.

Muita leikkejä ja lempi puuhia ova esimerkiksi tanssiminen, musiikin kuuntelu, muskarissa opitut loruleikit, rytmikapulat, taputteleminen, lattialla isiä karkuun konttaaminen, parvekkeella touhuaminen, saippuakuplat, kirjojen heitteleminen/tutkiminen/sivujen repiminen, sängyssä pomppiminen, hiekkalaatikossa touhuaminen ja pihalla keinuminen. Tällä hetkellä, juuri nyt tässä kesän saapuessa melkeinpä päivittäiseen ohjelmaan meillä kuuluu esimerkiksi niin vauva vaaka levyn kuunteleminen, kuin pihalla puistossa käyminen. Ihanaa, kun nyt kesän saapuessa voi olla ulkona. Voi juuri istuskella leikkipuistossa keinumassa tai lapioida hiekkalaatikolla hiekkaan. Tai käydä rannalla vedessä polskimassa ja piknikillä masikoita mussuttelemassa.


Elmu on myös oppinut seisomaan. Enää ei nousta pystyyn pelkästään tuen varassa, vaan jo seistä kökötetään keskellä lattiaa. Ei siitä ole kauaakaan aikaan, ehkäpä viikko sitten Elmu nousi ekan kerran ilman tukea kyykystä pystyyn ja nyt tekee sitä jo monta kertaa päivässä. Ihan uskomatonta tuo kehityksen vauhti. 
Vielä ei kävele, mutta ei varmastikkaan siihenkään enää kauaa luulisi menevän, kun ensimmäisiä askelia otetaan. Tällä hetkellä yksi Elmun lempi puuhista on huoneesta toiseen käveleminen isin tai äidin käsistä kiinni pitäen. Eikä muuten tarvitse kuin hieman käsillä tukea, sen verran tukevasti ja reippaasti se itse askeleita jo ottaa. Ja hurjaa vauhtia kävelee..

 Esimerkiksi kun Elmu nousee itse lattialta seisomaan, kurottaa hän käsiään heilutellen isiä tai äitiä kohti, että tulkaas nyt hakemaan ja ottamaan kädestä kiinni. Ihan vielä kun ei itse uskalla lähteä yrittämään eteenpäin. Niin ja Elmu myös tekee niin, että kun äiti istuskelee lattialla, tulee Elmu hetkeksi "syliin", jonka jälkeen nappa äidin käsistä kiinni, ponkasee nauraen pystyyn ja lähtee kävelemään. Äitin ei auta muu, kuin nousta pystyyn ja lähteä pikku hymysuun matkaan. Erittäin ovelaa huijausta, sanoisin minä.


Elmun nukkumisista voisi sanoa sen verran, että kyllä nukkuu yönsä ihan hyvin, mutta välillä on sellainen tunne, että noita yöheräämisiä olisi ollut pikkuvauvana paljon vähemmän kuin nyt. Mutta nämä yöheräilyt eivät johdu nälästä tai janosta, kuten sillon pienempänä heräiltiin aina tietyn ajan välein tankkaamaan. Nykyään Elmu heräilee siihen, että on kääntynyt vatsalleen. Ja kun Elmu kääntyy vatsalleen, nousee hän samantien istumaan, vaikka olisi kuinka uninen tahansa. Heräilen ehkäpä kolme neljä kertaa yössä pienokaisen itkuun/ininään ja kun katson pinnasänkyyn, istua kököttää sielä yksi puoli unessa oleva vauva. On se niin maailman suloisin, kun tuolla tavalla yöllä vahingossa kääntyy ympäri ja nousee istumaan. Ja välillä siitä jopa ponkasee pystyyn seisoskelemaan keskellä yötä.

Itse luulen, että nuo kääntyilyt ja yön levottomuuden johuvat tästä kehitysvaiheesta, jatkuvasta uuden oppimisesta. Jalat ja tasapaino vahvistuvat ja kehittyvät hurjasti ja yhtäkkiä sitä osataan seistä ja melkeinpä kävellään ympäri huoneita. Eipä siis ihme, jos yöllä välillä vähän levotonta. Onkohan olemassa jotain, mikä helpottaisi tuohon yöllä kääntyilyyn. Tuntuu, että aina kun Elmu yrittää käänytää kylkeään, kääntyy hän kokonaan ympäri..

Mutta näistä yöheräilyistä huolimatta Elmu nukkuu tosi hyvin. Unirytmi on tällä hetkellä sellainen, että siinä seiskan-kasin maissa illalla mennään nukkumaan ja aamulla kuuden-kahdeksan paikkeilla herätään aamupuurolle. Ja melkeinpä joka yö nukutaan omassa pinnasängyssä, muutamia poikkeuksia lukuun ottamanna. Ja päivisin nukutaan kahdet-kolmen lyhyet päiväunet. Ainakin muutama viime päivä ollaan selvitty    kaksilla päiväunilla.


Yksi ihanimmista ja ehkäpä sulosimmista asioista, jote Elmu on tässä parin viikon aikana ruvennut tekemään on "lepääminen". Elmu saattaa hetken touhuiltuaan heittäytyä lepäämään esimerkiksi olohuoneen lattialle, sohvalle taikkapa sängylle. Lepääminen tapahtuu mahallaan, kädet selän takana. Siinä se hetken lepäilee, kunnes lähtee taas mönkimään ja heittäytyy seuraavaan paikkaan pitkälleen. On se vaan niin maailman suloisin. Kuin pieni kissan poikanen, joka heittäytyy kerälleen maahaan kehräämään.


Elmun ruokailuun kuuluu aamupuuro, lounas, hedelmä/marja/viili/jugurtti välipala, päivällinen ja iltapuuro/iltapala. Uutta ruokailussa on nyt itsenäisen eli tässä tapauksessa siis sormilla syömisen harjoittelu. Esimerkiksi välipala banaanin Elmu saattaa syödä melkeinpä kokonaan itse lautaselta, jonne äiti on valmiiksi leikannut pieniä paloja. Sieltä Elmu poimii sitten palan kerrallaan suuhun ja hienosti seitsemällä hampaalla sen pieneksi pureskelee. Ja kyllä, luitte oikein. Pienokaisella on ihanat seitsemän pintä hammasta. Neljä ylhäällä ja kolme alhaalla. Ja lisää on jo tulossa.


Siinäpä oli ne päälimmäiset, uusimmat kuulumiset. Ja nyt voisin mennä laittamaan Elmun päivällisen loppuun, ennen kun tuo pienokainen heräilee päikkäreiltä. Mutta palaillaan. Ihanaa helatorstain jatkoa.

1 kommentti:

  1. Sulle on haaste!:)
    http://sevendaysaweeek.blogspot.com/2012/05/haaste-ja-tata-paivaa.html

    VastaaPoista